Шкільна програма «Абетка Харчування» навчить правильно харчуватися з дитинства

zoshytyЯкий сніданок для першокласника найкращий? Чи варто давати учням в школу бутерброди? Чим корисні овочі?
Харчування — це один з найважливіших факторів у формуванні здоров’я людини. Закладати основу правильного харчування найкраще в школі, оскільки саме в цьому віці ми набуваємо звички, які проносимо через все життя. Це особливо актуально в наш час, тому що зараз більшість дітей шкільного віку страждають від надмірної ваги та білкової  недостатності. Одна з основних причин погіршення здоров’я — нераціональне харчування.
Із 2009 року в школах України діє соціальний освітній проект для дітей молодшого шкільного віку «Абетка харчування». Програма впроваджена компанією Nestlé та має на меті навчити дітей принципам раціонального харчування, а також сприяти формуванню звички їх дотримуватись, розуміючи важливість якісного харчування, як основи збереження та зміцнення здоров’я.
Своєму успіху серед вчителів і школярів  програма зобов’язана, в тому числі, спеціальним безкоштовним посібникам для учнів 1-4 класів. Протягом семи років завдяки програмі вже понад 610 700 школярів з більш ніж 2420 українських шкіл дізнались, як потрібно правильно харчуватись.
Програма розроблена українськими фахівцями в області охорони здоров’я,  психології та освіти і рекомендована МОН України.
«Абетка харчування» реалізується в рамках соціальної ініціативи «Nestlé Здорові діти», що має на меті запровадження програм навчання, направлених на розвиток культури правильного харчування та здорового способу життя серед дітей шкільного віку. Наразі програма працює у більш ніж 84 країнах світу.

Конференція для шкіл Києва

Наприкінці вересня за підтримки Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА пройшла конференція «Абетка харчування». На цій події вчителі шкіл Києва, які беруть  участь у програмі, поділилися думками та досвідом з впровадження «Абетки харчування» зі своїми колегами.
«Це дуже добре, що існує така програма, — зазначає Олена Миколаївна Ващенко, співавтор та науковий керівник навчально-методичного видання “Абетка харчування”, кандидат педагогічних наук, доцент, — Я пишаюсь тим, що в 2009-му році стояла на початку великої справи — сприяння формуванню навичок здорового харчування у молодших школярів, адже здорова дитина — це здорова родина, багатство України».
«В нашій школі цією програмою перейнялися не лише вчителі, а й інші співробітники та батьки, — розповіла представник НВК «Домінанта», Лариса Острожинська. — Адже, починаючи з 6 років, діти проводять значний час у шкільному середовищі, і важливо саме те, що ми, вчителі, закладаємо у їх майбутній розвиток вже зараз. А здорове харчування наших дітей — запорука нашого майбутнього».
Підтримав колегу і вчитель київської школи №11— Іван Слободяник. За його словами, дуже важливий і творчий підхід для роботи з учнями та батьками. «Ми регулярно влаштовуємо спектаклі, тематичні ігри, пізнавально-ігрові вікторини та змагання на тему здорового харчування» — сказав він.
Важливість цього проекту підтвердила і запрошений гість, доцент кафедри педіатрії № 2 ВНМУ ім. Пірогова М.І., Наталія Синчук. «Захворювання органів травлення знаходиться на другому місці серед захворювань в Україні. 22% дітей страждають на захворювання органів травлення, — підкреслила вона. — За статистикою 54% дітей молодшого шкільного віку українських шкіл снідають бутербродами, і лише 34% дітей вживають гарячу їжу тричі на день*».

Що каже преса

Українські ЗМІ у своїх матеріалах також підкреслили важливість питання правильного дитячого харчування. Представники ВСЕ ВЕСТИ зробили акцент на тому, які позитивні наслідки дала програма в українських школах. А ресурс «Деловая Столица» докладно розповів про сам проект «Абетка Харчування» та компанію Nestlé.

Приєднуйтесь до програми!

Номер безкоштовної Гарячої Лінії 0 800 50 09 50
E-mail info@ua.nestle.com
Скачати та заповнити анкету

Залишити відповідь